måndag 16 november 2009

Sjukdom...


Under en tid har Benji haltat, framför allt med höger framben. Till och från har det varit ganska kraftigt, men vi har trott att det handlade om en sträckning eller överansträngning och att det snart skulle släppa. Men i fredags kväll blev han plötsligt sämre och kunde inte längre resa sig upp för egen maskin och när man tog i hans ben så skrek han högt. Istället för röntgen som var planerad för denna veckan så tycke jouren på Lundabyggdens Djursjukhus att vi skulle komma in med honom, framför allt eftersom han blev så mycket sämre så fort.

När vi kom in så kände och klämde veterinären på honom, Benji var jätteduktig och lät sig undersökas utan problem. Man konstaterade att han var stel i fler leder och framför allt reagerade han med smärta i frambenen. Dessutom så konstaterade man att han hade förhöjd temperatur 39,3 grader. Till slut tog man två rör blod som skickades till analys.

Man har ännu inte ställt någon diagnos men har tre teorier som man testar. Dels finns det en risk att bicepsenan på högerframben är skadad, därav hans smärta. Detta borde dock inte resultera i feber. Det finns också en risk att det är någon fästingsjukdom tex Borrelia som orsakar hans symptom som stelhet, ömhet och feber. Huvudteorin är dock att han drabbats av en unghundsjukdom som heter Panostit.

Panostit är en inflammation inne i benmärgskanalen som syns tydligt som "molniga" förtätningar inne i märghålan på röntgen. Det besvärliga är att det gärna vandrar från ben till ben - när ett är smärtfritt kommer hälta på ett annat. Det drabbar växande hundar. Man vet inte riktigt orsaken till detta, men vissa studier har indikerat ett en snabb tillväxt kan ha betydelse.I svåra fall kan även de yttre benhinnorna bli inflammerade, och då kan man få ta till kortison för att dämpa inflammationen.

Just nu väntar vi på svar på blodproverna får att bekräfta eller utesluta Borrelia. Därefter är röntgen med genomlysning nästa åtgärd för att bekräfta Panostit.

För tillfället är han ordinerad vila och Rimadyl, ett smärtstillande och inflammationshämmande preparat för hundar.

Ni kan läsa mer om Panostit på http://en.wikipedia.org/wiki/Panosteitis



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar